BUDMERICE: V kaštieli sa dočasne budú učiť žiaci zo ZŠ, ktorú vytopilo

24.05.2012 Pezinok

Bratislava/Budmerice 24. mája (TASR) – Budmerický kaštieľ bude istý čas slúžiť na výučbu asi 190 žiakov Základnej školy (ZŠ) v Budmericiach. Jej priestory sa totiž po vytopení nedajú používať. Starosta obce Jozef Savkuliak predpokladá, že deti sa budú môcť vrátiť do školy až po letných prázdninách.

Pravdepodobne v noci na utorok (22.5.) praskol na prvom poschodí ventil v dievčenských záchodoch a valiaca sa voda zaplavila triedy a miestnosti aj na prízemí. Zničené sú drevené parkety, elektronika používaná pri výučbe, nasiaknuté sú stropy i steny. Voda poškodila tiež elektroinštaláciu. Ako pre TASR uviedol Savkuliak, nové podlahy už nebudú drevené, ale liate, ako sa používajú v školských zariadeniach.

Prváci a druháci sa budú učiť v priestoroch budmerickej materskej školy, tretí až deviaty ročník nájde svoje dočasné útočisko v kaštieli. V stredu (23. mája) do neho obec presťahovala lavice a do večera robila potrebné úpravy. Na vzniknutú situáciu podľa starostu promptne zareagovalo Ministerstvo kultúry (MK) SR, na ktoré sa Budmerice obrátili. "Neviem si predstaviť, kam by sme sa inak s deťmi podeli," poznamenal Savkuliak. Pripomenul, že Budmerice sú spádovou obcou aj pre Jablonec a Štefanovú, odkiaľ deti dochádzajú do ZŠ. V prípade zlého počasia obec zabezpečí prevoz žiakov do areálu kaštieľa autobusom. "Považoval som za samozrejmé, že ak máme ako MK SR možnosť poskytnúť takmer 190 žiakom Základnej školy v Budmericiach dočasné prístrešie, aby sme tak v prípade havarijnej situácie, ktorá ich postihla, čo najrýchlejšie a bez váhania urobili," konštatoval pre TASR šéf rezortu kultúry Marek Maďarič.

Škola musela po vytopení priestorov improvizovať. Deti sa zhromaždili buď v telocvični, v kluboch, ale aj v materskej škôlke, alebo sa venovali pohybovým aktivitám na dvore. V stredu mali riaditeľské voľno. Dnešok a piatok strávia na brannom dni. Riadna výučba sa začne v pondelok 28. mája.
 

Vyberte región